Home » Wat laat jij achter als je er niet meer bent?

Wat laat jij achter als je er niet meer bent?

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 09:16

Wat laat jij achter als je er niet meer bent? Heb je daar wel eens over nagedacht? Misschien denk je meteen aan alle praktische dingen, de regelzaken, maar ik bedoel wat je voor je geliefde wilt achterlaten.

Als je gezond en jong bent, ben je meestal niet bezig met de dood. Je leeft, werkt, doet wat je moet doen, geniet van wat je kunt doen. Maar wat als dat ineens lijkt weg te vallen door bijvoorbeeld een ongeneeslijke ziekte. Misschien wil je dan wel iets achterlaten. Vooral voor de mensen die het dichtst bij je staan: je geliefde, je ouders, je kinderen.

Er zijn heel veel bijzondere dingen die je zou kunnen achterlaten voor je geliefde. Ik zet er 5 voor je op een rij.

5 dingen die je kunt achterlaten als je overlijdt

 1. Een schatkist

Een schatkist kan natuurlijk echt een kist zijn, maar ook een mooie doos of mand waarin je spullen kunt stoppen die jouw dierbaar zijn. Een dierbare foto, een sieraad, liefdesbrieven of souvenirs van mooie plekken waar je in je leven bent geweest. Je kunt er steeds weer dingen bij in doet en op het moment dat je er niet meer bent, kan degene aan wie je het achterlaat er zelf ook dierbare spulletjes bij in doen. Een kist vol herinneringen.

 1. Cadeau voor belangrijke dagen

Als je weet dat je je kinderen niet gaat zien opgroeien kan het zijn dat alle momenten die je niet zult meemaken door je hoofd gaan. Bijvoorbeeld dat je kind naar de middelbare school gaat, dat hij of zij gaat studeren. Of later gaat trouwen en kinderen krijgt. Je zou willen dat je erbij zou kunnen zijn, maar weet dat dat niet gaat gebeuren. Wat je nu zou kunnen doen is voor al die belangrijke momenten in de toekomst iets achterlaten. Een briefje met iets wat je dan tegen je kind wilt zeggen. Een kaartje of een cadeautje, zodat je er dan voor je kind toch een beetje bij bent.

 1. Brief voor belangrijke dagen

Voor al die belangrijke momenten van je dierbaren, waar je in de toekomst niet meer bij kunt zijn, zou je ook een brief kunnen schrijven. Op de voorkant schrijf je bij welke gelegenheid de brief mag worden geopend. Zeker als je heel jonge kinderen achterlaat is dat een bijzonder aandenken, want daarmee lezen ze door jouw woorden heen een hoe je was.

  1. Film

  Als je heel jonge kinderen achter moet laten, kan het ook ontzettend waardevol zijn om jezelf te laten filmen. Misschien een aantal dagelijkse dingen of een film waarin je iets vertelt aan je kinderen. Kinderen van overleden ouders kunnen later heel erg de behoefte voelen om te willen weten hoe zijn/haar vader of moeder was. Hoe hij bewoog, hoe hij sprak. Lijk ik op hem/haar? Bewegende beelden kunnen dan heel waardevol zijn.

  1. Gedicht

  Als iemand is overleden wordt er vaak gevraagd of je goed afscheid hebt kunnen nemen. Maar ja, wat is goed afscheid? Welke dingen wil je tegen elkaar zeggen? Het is zo lastig om op die momenten woorden te geven aan wat je voelt. Misschien wil je wel heel graag laten weten wat je echtgenoot en je kinderen voor je betekenen, maar weet je gewoon niet hoe je dat onder woorden moet brengen. Dan kan een gedichtje op maat een heel goed middel zijn. En dat schrijf ik met liefde voor je. Je vertelt mij jouw verhaal of wat jij wilt achterlaten en ik schrijf voor jou precies wat je voelt. Zo kun je verschillende gedichtjes achterlaten voor je kinderen, je echtgenoot, je ouders. Maar je kan ook je eigen unieke gedichtje laten schrijven voor op een rouwkaart of om voor te dragen tijdens de uitvaart.

  Is dit iets wat je aanspreekt? Neem gerust contact met me op.

   

  Liefs Mirna

  0625116406/info@woordenwensjes.nl


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.