Home » Coronacrisis: de 5 dingen die ik ervan leerde!

Coronacrisis: de 5 dingen die ik ervan leerde!

Gepubliceerd op 17 juni 2020 om 16:34

Inmiddels lijkt het normale leven weer wat terug te komen, maar jeetje, wat een rare tijd hebben achter de rug door het Coronavirus. Ongelooflijk hoe ons land, en de wereld de laatste maanden plat lagen door corona. We zaten veel thuis, boodschappen doen veranderde in het uitje van de week en we stuurden weer kaartjes!

Wat leerde ik van de coronacrisis?

Meestal ben ik iemand die vooruit kijkt en denkt, maar ik vind deze coronacrisis een goede situatie om eens op terug te kijken. Want ja, het was vervelend, spannend, beangstigend, raar en bijzonder, maar het bracht ook een boel! En dat wil ik graag vasthouden, onthouden. Want ik weet uit eerdere (persoonlijke) crisissituaties, dat dat de momenten zijn waarop je het meest leert. Je voelt dan des te beter aan wat je nou echt wilt in het leven. Dus hier komen ze. De 5 dingen die ik leerde van de coronacrisis:

#1. De cruciale beroepen verdienen waardering!

We ontdekten de laatste maanden, tijdens de coronacrisis, welke beroepen er echt toe deden. Beroepen die de laatste jaren vaker onder de aandacht kwamen omdat er te weinig aandacht naar hen uitging, waren nu de beroepen die we het hardst nodig hadden: de zorg en het onderwijs. (Natuurlijk waren er nog meer beroepen cruciaal, maar deze sprongen er voor mij echt uit.)

Meesters en juffen

Zo was ik oprecht geraakt door een gesprek tussen onze dochter en jaar juf. Tijdens het video-bellen  lazen ze samen een bladzijde uit een boek. Onwijs belangrijk in groep 3 natuurlijk. Op dat moment voelde ik dat de juf zoveel meer was dan alleen iemand die onze dochter iets leerde. Echt iemand die er voor de kinderen is, juist ook nu. Op die momenten voelde ik hoe belangrijk de juffen en meesters zijn en hoeveel werk zij hebben moeten verzetten om online les te kunnen geven. Nog meer dan eerder waardeer ik wat zij doen!

Zorgpersoneel

Natuurlijk ook alleen maar respect voor het zorgpersoneel! Zij die in ziekenhuizen werken en in een soort maanpakken moesten mensen moesten verzorgen en al het leed dat corona veroorzaakte van zo dichtbij moesten meemaken. Het ergste lijkt me dat je niet precies weet wat werkt, omdat het allemaal zo nieuw is. Frustrerend lijkt me dat. Zij verdienen toch gewoon een hart onder de riem!

#2. Echt contact is zo belangrijk

Ontzettend veel mensen waren alleen tijdens de coronacrisis. Eenzame mensen werden nog eenzamer. Bejaarden mochten niet bezocht worden en het advies was natuurlijk om zo veel mogelijk thuis te blijven. Maar, ontdekte ik, alleen hoeft niet altijd eenzaam te betekenen. We vonden nieuwe manieren om contact met elkaar te hebben. Videobellen bijvoorbeeld. Maar we herontdekten ook oude manieren, zo werden er veel meer kaartjes verstuurd in de afgelopen maanden. We ontdekten vooral dat écht contact ontzettend belangrijk is. Er echt voor iemand anders zijn.

#3. Thuis is het ook fijn

We willen allemaal graag op pad. Leuk uitjes, feestjes, festivals, vakantie. Heel graag gaan we erop uit. Maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten de afgelopen maanden. En dat zal ook nog wel even zo blijven. Veel mensen kiezen ervoor om dit jaar niet op vakantie te gaan. We blijven thuis. En eigenlijk is het thuis ook heel fijn. Het is er knus, veilig, gezellig (oké, niet altijd natuurlijk ;-)). En hoe leuk is het om het nu nog een beetje gezelliger te maken thuis, of in je tuin. En eindelijk eens die achterstallig klussen te doen.

#4. Waardeer de kleine dingen

Omdat we de afgelopen maanden geen fietstochtjes hoefden te maken naar school, besloten we iets nieuws te proberen. Elke ochtend, voordat we met het schoolwerk begonnen, maakten we een wandeling. We ontdekten nieuwe paadjes (dat kan gewoon als je ergens al 7 jaar woont!:P) en keken beter dan anders om ons heen. We zagen de natuur haar werk doen en we konden elke dag een beetje meer lente ontdekken. De paardenbloemen groeiden uit tot blaasbloemen en de specht maakte zijn gaten in de boom steeds groter. Die kleine dingen, die altijd al zo dichtbij waren geweest, zagen we ineens! En die kleine dingen leerden we meer waarderen door de coronacrisis.

wandelen in het bos, lente

#5. Onthaasten

En last but not least: We hoeven niet zo hard te rennen! Misschien is dat nog wel de belangrijkste les van deze crisis. Door het coronavirus stonden we even stil. Het gaf tijd om echt na te denken over wat je wilt. Even geen gehaast om op tijd te zijn op school, werk of zwemles. Hoe heb jij dat ervaren? Ik vond het eigenlijk een verademing. Het mag af en toe best wat minder gejaagd. Stilstaan, overdenken en bewust keuzes maken. Dat is eigenlijk helemaal niet zo vervelend. Dingen doen met aandacht. Dat ga ik blijven doen, ook na corona.

En jij? Welke lessen leerde jij van de coronatijd?

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.