Home » Groen Gras

Groen Gras

Gepubliceerd op 1 juli 2019 om 20:46

groen gras, jaloezie, vergelijken, het gras bij de buren lijkt altijd groener

Ik heb al heel vaak tegen heel veel mensen opgekeken. Jij ook?

Dat meisje op de basisschool dat al wel verkering had? Die vriendin op de middelbare die het met iedereen goed kon vinden. Zij die de mooiste haren/borsten/billen/benen/ogen (vul in naar eigen inzicht :P) had van de klas. Zij die beter kon sporten dan de rest.

En later die buurvrouw die haar huishouden wel op orde leek te hebben of die moeder op het schoolplein die er altijd tot in de puntjes verzorgd uitziet.

Vergelijken

We blijven het allemaal maar doen: vergelijken. Eindeloos kijken naar een ander om te zien waarin hij of zij beter is. Of misschien wel juist om te ontdekken waarin je zelf beter bent, zodat het je een goed gevoel geeft.

Het hoeft niet

De laatste paar jaar heb ik steeds meer ontdekt dat het niet hoeft. Je hoeft niet te kijken naar wat die ander allemaal doet. Want weet je? Het lijkt misschien fantastisch en je denkt misschien te willen hebben wat zij heeft, maar weten doe je het niet. Ze kan er piekfijn uitzien, die moeder op dat schoolplein, maar je kunt niet zien waarover zij onzeker is (want, gegarandeerd: dat is ze!).

Ik sprak en zag in de afgelopen maanden verschillende mensen die het in mijn ogen beter voor elkaar hadden. Maar toen ik nog eens wat beter keek en luisterde, hoorde ik ook bij hen onzekerheid. Ik zag dat alles echt niet altijd is wat het lijkt.

Dat gras lijkt misschien heel groen...

Dat gras bij die ander lijkt misschien heel groen, maar is dat het van heel dichtbij ook nog wel? En dan nog? Kun je haar worden? Nee, je hebt het met jezelf te doen, dus dan kun je jezelf maar beter een beetje leuk gaan vinden, toch?

Eigen krachten!

Iedereen heeft zijn/haar tekortkomingen, maar iedereen heeft vooral zijn/haar eigen krachten. Laten we die nu eens bekijken. Ik ontdekte de laatste jaren dat mijn gevoeligheid juist mijn kracht is. Dat ik eigenwijs ben, en dat ook mag zijn. Dat ik nieuwe dingen mag doen en dat ook echt wel durf! Dat ik kan schrijven wat een ander voelt, of wat ik zelf voel. En dat dat er mag zijn! Dat ik die kracht mag gebruiken zodat ik kan doen wat ik het liefste doe.

Ik ken inmiddels steeds beter mijn krachten. Met regelmaat vergeet ik ze even en blijf ik weer lekker hangen in wat ik allemaal niet kan en hebt. Ga ik toch weer even het gras bij de buren inspecteren. Is het toch niet misschien een heel klein beetje groener? Om daarna weer terug te komen bij mezelf en te beseffen dat wat ik kan en wie ik ben, waardevol genoeg is.

Lukt het jou om niet al te veel te vergelijken met een ander en jezelf te waarderen om wie je bent?

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.