Home » Gevoeligheid als kracht

Gevoeligheid als kracht

Gepubliceerd op 14 mei 2019 om 10:23

Heel lang heb ik gedacht dat gevoelig zijn een zwakte was. Iets waarvan je vooral last kan hebben. Je moet juist sterk zijn. Thuis kun je een keer huilen of je onzeker voelen, maar naar buiten toe is dat vooral niet wat je moet uitstralen. Dus dat is wat ik heel lang gedaan heb. En dat terwijl ik als kind al wel merkte dat ik gevoelig was.

Gevoeligheid als kind

Ik kan me nog levendig herinneren hoe ik me voelde toen iemand eens dacht dat ik een jongen was. Ik was vijf of zes jaar oud en met mijn ouders en zussen op vakantie. 

Ik had kort haar, waardoor de verwarring ontstond. Heel lang, eigenlijk misschien wel jaren, heb ik last gehad van iemand die iets van mij vond wat niet waar was. En sindsdien heb ik nooit meer kort haar gehad. Zo gevoelig lag het.

Ook later, als tiener, had ik last van mijn gevoeligheid. Ik wilde graag ergens bij horen, maar had tegelijkertijd ook last van dingen die in groepsverband gingen. Liever sprak ik af met mijn beste vriendin. Eén op één kwam ik veel beter tot mijn recht. Achteraf kan ik zien dat dat te maken had met dat wat ik allemaal ervaar in groepen. De lichte irritaties, de strubbelingen, meningsverschillen, onuitgesproken narigheden. Het past me niet, of in ieder geval niet te vaak.

Gevoeligheid als volwassene

En toen kreeg ik ook in mijn werk veel te maken met mijn gevoeligheid. Ik zag dat nog altijd vooral als een zwakte. Ik wist niet wat ik ermee aan moest en kropte vooral veel op. Ik werkte in een kliniek met gezinnen met allerlei problemen. Problemen die de gezinnen die daar zitten van zichzelf al hebben en problemen die ontstaan door een aantal gezinnen (inclusief problemen) samen te zetten. Ik vond er van alles van en voelde er van alles bij. Maar kropte dat vooral op. Ik deed er niets mee. Ik kon er geen kant mee op.

Aan alles voelde ik lange tijd dat dit werk niet paste. Het raakte me te veel en ik had te veel last van alles wat er nog meer bij komt kijken in hulpverlenings-- en zorgland. Het lukte me niet mijn gevoeligheid te gebruiken, het zat me dwars.

Keerpunt

Totdat ik privé ineens voor een belangrijke keuze kwam te staan. Ik koos een preventieve borstamputatie om borstkanker te voorkomen. Dat raakte mij diep. Maar eindelijk lukte het me om dit om te zetten in iets positiefs. Ik ging schrijven over dat wat ik voelde en deelde dit in mijn blog. Al mijn kwetsbaarheden besprak ik daar en dat werd gezien. Mensen vonden het krachtig dat ik dit zo deed en dat voelde goed!

Gevoeligheid als kracht

Daaruit vloeide ook een eerste gedichtje voort en zo volgde er steeds meer. Blogs en gedichtjes. En alles vanuit mijn gevoel. Gevoeligheid als kracht! En dat is wat ik vandaag het liefste doe. Mijn eigen gevoel verwoorden in een tekst of gedichtje. Of het gevoel van een ander verwoorden. Want in gesprek met een ander, vaak zelfs online, voel ik waar het heen moet. En dan komen de woorden vanzelf.

Dus inmiddels staat gevoeligheid hoog op mijn lijstje van wat ik belangrijk vind ik mijn bedrijf. Ik kan er niet zonder. Zonder kan Woordenwensjes niet bestaan.

 

Welke ‘zwakte’ is jouw kracht?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.