Home » De hobbels zorgen er juist voor dat je verder komt

De hobbels zorgen er juist voor dat je verder komt

Gepubliceerd op 29 april 2019 om 20:34

woordenwensjes, mirna dijkstra,

Aan de buitenkant laten we vaak allemaal de mooiste dingen zien. We drinken een wijntje op het terras en zetten daarvan een vrolijke foto op Instagram. Niemand die ziet dat je kinderen zich daar totaal niet vermaakten en dat ze de buren op het terras lastig vielen en dat je daardoor na een kwartier alweer bent vertrokken.

 

Je zet een leuke creatie van jezelf (een bloemstuk, een tekening, een decoratie in huis) op Facebook, want wat ziet dat er toch prachtig uit. Niemand die ziet dat daar omheen een grote chaos heerst en je super ontevreden bent over dat je je huis niet op orde krijgt en houdt. En niemand ziet hoeveel pogingen je deed om die perfecte foto te schieten.

Wat ziet een ander van jou?

Wat ziet een ander hierdoor eigenlijk van je? Een mooi plaatje? Iets dat klopt? Iets wat onbereikbaar is of lijkt?

En hoe kijken mensen dan naar Woordenwensjes? Als ik naar mijn eigen Instagram kijk, dan ziet dat er denk ik best wel strak uit. Wat roept dat eigenlijk op?

Niemand ziet daar, op Instagram, hoe het begonnen is. Niemand ziet de tijd die ik in mijn eentje worstel als ik net niet het goede woord kan vinden. Niemand ziet de stapel oud papier, van tekeningen die het net niet (of bij lange na niet) gehaald hebben. Niemand ziet de onzekerheid die ik heb over of anderen het wel mooi vinden wat ik maak. Dat kun je niet zien door de mooie plaatjes en foto’s heen.

Het moment dat alles op scherp zette.

Maar dat ís er wel degelijk. En daar mag het ook over gaan. Ik heb een hele weg afgelegd om te komen waar ik nu ben. Een jarenlange worsteling van niet weten wat ik met mezelf aan moest en wat ik nou wilde doen. Natuurlijk was die worsteling niet elke dag zo groot, maar bij vlagen ben ik hier letterlijk ziek van geweest. Al eerder vertelde ik over het moment dat alles deed veranderen. Dat moment zette alles op scherp. (Lees er hier meer over)

Vanaf dat moment ging ik, met een beetje hulp, terug naar waar ik als kind van hield. Ik kon als kind uren aan tafel zitten tekenen en hield ook altijd al van de Nederlandse taal. Het was toen eigenlijk al zo duidelijk wat ik uiteindelijk moest doen. En als vanzelf ging ik dit ook nu weer doen. Wat een verademing! Ik wist vanaf de eerste seconde dat de verandering was begonnen en dat ik hier iets mee moest doen.

Hoe kun je daar nou je werk van maken?

Maar wat ik zag, zag natuurlijk niet iedereen meteen. Hoe kun je nou van tekenen en een beetje dichten je werk maken? Tja, daar zat wel wat in, zei een stemmetje in mij hoofd. En toch ging ik door, want soms gáát je hart gewoon, zelfs als je hoofd er het hare van denkt. Avond aan avond zat ik, als de kinderen lagen te slapen, aan tafel om te verbeteren wat ik kon. Ik zocht mensen op die mij verder konden helpen en zette steeds weer stappen vooruit.

Als ik daar nu op terug kijk, waren dat in relatief korte tijd, best grote stappen. Twee jaar geleden had ik niet kunnen dromen dat ik nu mijn eigen bedrijf zou hebben. Een bedrijf dat begint te groeien. Vaak ga ik voorbij aan dat wat ik al deed. Aan dat ik door te worstelen met mezelf al een heel eind ben gekomen. Liever kijk ik naar wat ik allemaal nog meer wil. Wat is de volgende stap? Waar ‘moet’ het heen?

Er zit altijd een verhaal achter

Soms is het goed om wèl even stil te staan bij wat je bereikt hebt, en ook bij dat het allemaal niet gemakkelijk ging. Even weer bewust worden van hoe mooi het is wat ik nu kan doen, de keuzes die ik nu maak.

Maar wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen. Al die dingen die van de buitenkant zo leuk lijken, daar zit àltijd iets achter. Een pittige tijd, hard werken, een verhaal. En ik vind het heel belangrijk om verder te kijken dan het mooie plaatje. Dus ik zal jullie blijven meenemen in dat wat er goed gaat, wat ik mooi vind en wat ik te bieden heb. Maar ik zal ook laten zien dat het niet altijd vanzelf gaat, eerlijk zijn over mijn onzekerheden. Laten zien dat er ook hobbels zijn op de weg en dat dat niet erg is. Die hobbels zorgen er juist voor dat je zo ver bent gekomen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.